,,În curând vom inaugura cel mai important obiectiv istoric al Orașului nostru. Istoria e o listă de surprize. Ne poate doar pregăti să fim surprinși din nou,’’ au anunțat reprezentanții primăriei Ovidiu.
Primăria oraşului Ovidiu a realizat proiectul „Sit arheologic Ovidiu- conservare, reconstituire parţială şi punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman” în urma unei finanţări europene de aproximativ 3 milioane de euro. Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 : „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1. „Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale” iar durata anunțată a proiectului a fost de 73 de luni.
Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea ,,Insulei lui Ovidiu’’, pe o suprafață totală de 7120 mp.
Proiectul și-a propus realizarea unei investiții locale prin punerea în valoare a unui sit înscris în lista monumentelor istorice de valoare.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă punerea în valoare și reconstituirea parțială și punerea în valoare în vederea înscrierii în circuitul cultural – turistic al județului Constanța, a unei zone geografice atractivă, cu o vastă încărcătură istorică determinată de existența monumentelor de arhitectură și a siturilor arheologice din perioada romană.
Pe termen lung, aceasta inițiativa, asociata investițiilor sustenabile în turism și cultura, va permite de potențialul turistic și patrimoniul cultural al orașului Ovidiu – obiectiv de interes regional în identificarea și consolidarea identității proprii.
Acest sit roman are o valoare științifică, dar și turistică.