Primăria orașului Murfatlar a semnat contractul pentru achiziția de bănci inteligentă (smart) cu sistem fotovoltaic, wi-fi și încărcare USB.
Achiziția este în valoare totală de 247.060 lei, fiind brevetată la data de 13 martie 2024. „Băncile stradale smart adaugă valoare mediului urban, datorită centralizării unor servicii multiple ca răspuns la nevoile și cerințele diverse ale mediului urban. Toate acestea sunt oferite printr-un singur element de mobilier urban, cu o amprentă la sol similară cu cea a unei bănci stradale clasice”, se arată în descrierea achiziției.
Mobilierul de tip bancă solară este dotat cu panouri fotovoltaice, fiind realizat din următoarele elemente:
– structură metalică din oțel vopsit cu pulbere în câmp electrostatic;
– suport metalic pentru șezut, acoperit cu rigle din lemn (pin impregnat) tratat împotriva mucegaiului, ciupercilor și a dăunătorilor naturali, precum și împotriva degradării fizico-chimice, prinse cu șuruburi de structura metalică;
– panouri solare fotovoltaice montate la partea superioară a structurii metalice de deasupra băncii;
– acumulator pentru stocarea energiei pe timp de zi/noapte, tensiune 12V;
– conexiuni electrice de conectare a consumatorilor la acumulator;
– cutie de siguranțe / conexiuni electrice montată la baza structurii metalice, prevăzută cu capac de vizitare;
– router transmițător wi-fi cu slot SIM;
– două porturi de încărcare USB tip A.
Este vorba de proiectul „Smart City Murfatlar – Echipamente și Sisteme inteligente de management urban care vizează implementarea infrastructurii Tic în Orașul Murfatlar”.
Toate componentele electronice sunt alimentate cu energie solară atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte prin conexiunile electrice ce fac parte din kitul fotovoltaic cu care banca inteligentă este prevăzută. Echipamentul este realizat din structură metalică din oțel vopsit în câmp electrostatic cu pulbere de vopsea. Șezutul băncii este realizat din rigle de lemn tratat împotriva mucegaiului, ciupercilor și a dăunătorilor naturali, precum și împotriva degradării fizico-chimice, care sunt prinse cu șuruburi de structura metalică. Asamblarea elementelor componente se va face cu accesorii filetate galvanizate, cu capete ascunse, care permit montarea și demontarea doar cu unelte speciale.
Toate elementele metalice vor avea protecție anticorozivă, sisteme antivandalism, vor fi impermeabile și rezistente la intemperii, factori climatici (căldură, îngheţ, dezgheț), la acțiunea substanțelor chimice, rupere, spargere. Elementele componente ale echipamentelor care vin în contact cu organismul uman vor fi confecţionate din materiale cu rezistenţă ridicată la uzură şi deteriorări si vor avea forme ergonomice care să prevină accidentele în timpul utilizării echipamentelor, vor fi netede, fără defecte și estetice. Capetele elementelor componente vor oferi siguranţă în exploatare, evitându-se astfel producerea de accidente.
Sursă: Primăria Orașului Murfatlar