Primarul Liviu Cristian Negoiță se preocupă de creșterea nivelului de confort al cetățenilor din orașul Cernavoda

În ultimii ani, administrația publică locală din orașul Cernavoda, a fost preocupată de creșterea nivelului de confort al cetățenilor, modernizarea localității și atragerea de fonduri în localitate. Dorința primarului Liviu Cristian Negoiță  este ca orașul Cernavoda să devină un oraş modern cu infrastructură dezvoltată, cu un sistem social calitativ şi echitabil, cu o economie bine calculată şi un mediu curat.

Unul dintre proiectele de anvergură aflate în derulare în acest moment în localitate, este obiectivul de investiție ”Reabilitarea termică a 5 blocuri de locuințe”. Lucrările la blocurile 1,3,8 și 10 situate în strada Plantației, precum și la blocul B de pe strada Pinilor se execută conform graficelor, în termenele stabilite prin contract. Reabilitarea constă în izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe, închiderea balcoanelor/logiilor cu tâmplărie performantă energetic, termo-hidroizolarea terasei/ planşeului peste ultimul nivel precum si izolarea termică a planşeului peste subsol. Reabilitarea termică prezintă multiple avantaje, ea conducând la reducerea substanțială a costurilor de întreținere pentru locuitori (cu până la 30 – 40%). Economiile la energia termică nu sunt deloc neglijabile.

,,Finanțarea executării lucrărilor de reabilitare termică este de 60% din alocații de la bugetul de stat, aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și 40% din fonduri aprobate anual cu această destinație din bugetul local.

Până în prezent, în orașul Cernavoda, pe langă cele 5 aflate în curs de reabilitare, au fost finalizate prin același program privind creșterea energetică, încă 10 blocuri. De asemenea, Administrația Publică Locală mai are semnate contracte de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru încă 4 blocuri ce se află momentan la stadiul de autorizare”, a precizat primarul Liviu Cristian Negoiță.

În paralel, încă o lucrare considerată prioritatară este în curs de desfășurare. Conducerea Administrației Publice Locale a considerat că este necesară construirea a 12 puțuri forate, la o adâncime de peste 100 m. Acestea sunt amplasate pe toată întinderea localității pentru a asigura o sursă secundară de apă în situații de urgență.

,,În mod normal, aceste puțuri sunt folosite pentru a asigura o parte din sursa de apă necesară la irigarea spațiilor verzi din localitate, precum și ca apă de adaos în punctele termice, pe timp de iarnă.

Ultimele două foraje construite sunt amplasate în zona Parcului natural ,,Via Verde”. Acestea au fost proiectate și executate în vederea asigurării unei surse principale de apă pentru întreținerea în condiții optime a vegetației și a spațiilor verzi din zonă.

Datorită cantității mari de apă care se folosește pentru irigarea zonelor verzi, dacă s-ar fi utilizat apa din rețeaua de distribuție a operatorului, costurile ar fi fost mai ridicate. Astfel, realizarea de surse proprii de apă, precum puțurile forate, constituie un mare avantaj şi prin faptul că vor fi realizate economii importante la bugetul local, folosindu-se apa industrială din aceste foraje.

De asemenea, aceste foraje mai pot fi folosite de către echipajele de intervenție ale ISU în situații de urgență, la stingerea incendiilor, fiind proiectate cu dispozitive pentru cuplarea rapidă a furtunelor de pompieri,” a mai precizat Liviu Cristian Negoiță, edilul orașului Cernavoda.

Mai multe stiri