Administrația locală din Techirghiol are în derulare proiecte de anvergură care vor contribui la creșterea nivelului de trai și confortul populației

Orașul Techirghiol este în prezent beneficiarul unor investiții de peste 100 de milioane de lei. Vorbim despre proiectele care sunt în diferite faze de implementare. Acest lucru a fost posibil datorită eforturilor echipei din Primăria Techirghiol și a Consiliului Local. Pentru a se ridica la standardele actuale, orașul are, în continuare, nevoie de investiții. Primarul Iulian Soceanu a precizat că, împreună cu echipa din primărie, a pregătit alte proiecte cu o valoare totală de aproximativ 150 de milioane de lei.

În acest moment, pe raza UAT Techirghiol, se află în implementare, în diverse stadii de realizare, proiecte de anvergură, necesare și utile pentru creșterea nivelului de trai și confortul populației. Astfel, se află în lucru următoarele proiecte:

  • ,,Înființarea rețea distribuției de gaze naturale în orașul Techirghiol” – valoare de 10,3 milioane lei!
  • Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear şi a activităţilor recreative – valoare totala 15.520.651,63 lei.
  • Creşterea atractivităţii turistice a staţiunii balneare Techirghiol prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare zona A202 – valoare totala 16.387.900,36 lei.
  • Modernizare şi extindere Teatrul de vară şi reabilitare trotuare din zona adiacentă în oraş Techirghiol – valoare totala 7.778.279,47 lei.
  • Valorificarea potenţialului balnear şi turistic al lacului Techirghiol prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare Strada Lacului – valoare totala 10.728.627,76 lei.
  • Îmbunătăţirea mediului urban prin transformarea unui teren neutilizat într-o grădină publică – valoare totala 1.054.622,00 lei.
  • Cresterea eficientei energetice a clădirii publice – Liceul Teoretic ,,Emil Racoviţă”- valoare totala 2.911.732,62 lei.
  • „Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare, stație nouă de pompare apă și conducte aferente în localitatea Techirghiol” – valoare 40 de milioane de lei.

Potrivit primarului Iulian Soceanu, administrația locală din orașul Techirghiol are pregătite pentru finanțare o altă serie de proiecte ce vor aduce un  plus de confort cetățenilor orașului. Astfel, pe lista proiectelor propuse pentru finanțare se află:

– Construire Creșă în orașul Techirghiol (Solicitare CNI) – valoare 12.249.269,78 lei.

– Îmbunătățirea mobilității urbane în orașul Techirghiol, Etapa I  (Anghel Saligny) – valoare 16.933.825,05 lei.

– Extinderea Infrastructurii de Utilitate Publică în Cartierul Tineretului, Parcela A 105/2 – valoare 20.695.911,99 lei.

– Reabilitare, Anvelopare și Consolidare Imobil Primărie Oraș Techirghiol – valoare 1.270.722,5 lei.

– Îmbunătățirea mobilității urbane în orașul Techirghiol, Etapa II (Anghel Saligny) – valoare 11.340.00 lei.

– Extindere și modernizare Liceul Teoretic Emil Racoviță în vederea transformării acestuia în Campus școală preuniversitar pentru învățământ profesional și tehnic în orașul Techirghiol – valoare 16.065.000 lei.

– Extinderea zonei de agrement cu pistă de bicicliști – valoare 9.817.500 lei.

– Regenerarea spațiilor urbane degradate pentru îmbunătățirea mobilității urbane în orașul Techirghiol (Pista biciclisti – 1,5 km, Alee pietonală – 1,5 km, Spațiu verde – 11.738 mp) – valoare 16.099.515,15 lei.

– Dezvoltarea Durabilă a Turismului în Stațiunea balneară Techirghiol prin Modernizarea Infrastructurii – Zona Strada Dobrogei – valoare 14.223.356 lei.

– Creșterea mobilității urbane prin extinderea zonei de agrement cu pistă de biciliști și alee pietonală pe malul lacului Techirghiol – valoare 27.347.347,71 lei.

,,În acest moment, lucrările de reabilitare la Teatrul de Vara ,,Jean Constantin” au intrat în ultima etapă. Prin acest proiect, în valoare de aproximativ 8 milioane de lei, finanțat cu fonduri europene, a fost modernizată clădirea existentă a Teatrului de Vară „Jean Constantin” și a fost extinsă capacitatea la 612 locuri pentru spectatori, față de cele 490 existente. Vorbim despre o creştere cu 25% a numărului de locuri. De asemenea, a fost construită o nouă clădire care va avea funcţionalitate strict tehnică. O altă compenentă a proiectului se referă la reabilitarea zonei pietonale adicente Teatrului de Vară „Jean Constantin”, în suprafață de 1.312 mp. La finalizarea acestui proiect, orașul Techirghiol va avea cel mai nou și mai dotat Teatru de Vară din județul Constanța, aducând astfel un plus foarte mare în ceea ce privește partea culturală în perioada sezonului estival”, a completat Iulian Soceanu, primarul orașului Techirghiol.

,,De curând, au fost finalizate lucrările la liceul teoretic Emil Racoviță. Lucrări ample, complexe în urma cărora unitatea este una dintre cele mai moderne instituții de învățământ din județul Constanța!” a mai adăugat primarul Iulian Soceanu.

Prin proiect au fost realizate următoarele lucrări:

– Înlocuirea sistemului de încălzire cu un sistem modern format din pompe de caldură performante, ventiloconvectoare și centrală pe gaze.

– Înlocuire tâmplărie PVC.

– Reabilitare instalație de iluminat (înlocuit corpurile de iluminat existente cu corpuri de iluminat de tip LED și au fost amplasate corpuri de iluminat de siguranță pentru evacuare (de tip EXIT);

– Sistem termoizolant asupra clădirilor.

– Înlocuire uși interioare, înlocuire parchet.

– Totodată, având în vedere situația pandemică, pentru o desfășurare  în cele mai bune condiții a orelor de curs, în sistem online, a fost refăcută și îmbunătățită rețeaua de internet a liceului.

La toate acestea se adaugă investițiile deja făcute de Primărie și Consiliul Local Techirghiol în ultimii ani constând în mobilier nou pentru fiecare clasă, table inteligente și videoproiectoare pentru fiecare clasă, laptopuri pentru fiecare cadru didactic și, nu în ultimul rând, tablete pentru fiecare elev.

,,Primăria și Consiliul Local Techirghiol și eu în calitate de primar, am pus investițiile în sistemul educațional pe primul plan, pentru că doar prin educație adecvată, în cele mai bune condiții, putem oferi un viitor copiilor orașului Techirghiol”, a conchis edilul localității.

Pe lângă investițiile în infrastructură și dotări a Liceului Teoretic ,,Emil Racoviță”, Primăria și Consiliul Local au acordat tuturor elevilor de la grădiniță și până la clasa a VIII-a, pachete cu rechizite. Astfel, 733 de pachete au fost distribuite către școlarii și preșcolarii din Techirghiol, demers care vine să completeze acțiunile autorității locale în ceea ce privește domeniul educațional din localitate.

,,În derulare se află și lucrările de extindere a  rețelei de iluminat public. Astfel, pe anumite tronsoane au fost deja montați stâlpii de iluminat urmând să se treacă la montarea lămpilor. Valoarea investiției este de 423.000 de lei și este suportată integral din bugetul local”, a încheiat Iulian Soceanu, primarul orașului Techirghiol.

sursă foto: graiuldobrogei.ro

Mai multe stiri