Începând cu data de 1 noiembrie, locuitorii comunei Poarta Albă pot depune dosarele pentru obținerea ajutorului de încălzire

Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă anunță că începând cu data de 1 noiembrie se pot depune dosarele pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței: ,,Cererile se depun în baza Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Ajutoarele pentru încălzire în sezonul 2022-2023 se acordă în cadrul a patru surse de încălzire: energie termică, gaze naturale, energie electrică şi alte surse de încălzire (lemne, combustibili solizi sau petrolieri). În comuna Poarta Albă se pot depune cereri pentru ajutorul la încălzire pentru combustibili solizi – lemne”, a precizat șeful administrației publice locale.
Pentru a putea beneficia de ajutoare, cei care le solicită trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie, în cazul familiilor, respectiv 2.053 lei, în cazul persoanelor singure. Cei care beneficiază de ajutor la încălzire cu lemne pot beneficia de sume între 320 lei și 32 de lei, în funcție de venit. Compensația pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.
Pentru a primi ajutorul de încălzire în acest sezon rece, adică pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, persoanele interesate trebuie să depună cererile până la data de 20 noiembrie 2022. Totuși, cei care îndeplinesc criteriile legale pot depăși acest termen, existand doar riscul de a pierde ajutorul pentru perioada pentru care nu a fost făcută solicitarea. Stabilirea dreptului la subvenție se face prin dispoziție a primarului, astfel: începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective; începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective; din luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea. Compensațiile sunt acordate doar pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind numărul de membri ai familiei, veniturile și sistemul de încălzire utilizat.
,,Sumele de bani sunt stabilite de Guvern prin lege, iar Primăria nu are cum să le suplimenteze din cauza numărul mare de lucrări din comună care sunt implementate. Când se vor finaliza aceste lucrări, cred că ne vom permite să contribuim și noi la creșterea sumelor pentru ajutorul la încălzire. Doar pentru luna octombrie, au fost depuse 110 dosare pentru ajutorul la încălzire “, a concluzionat primarul Vasile Delicoti.

Mai multe stiri