Prin lansarea sistemului de garanție-returnare, România face astăzi un pas important pentru un mediu mai curat și mai verde

Sistemul de garanție-returnare, lansat astăzi, este cel mai mare proiect de economie circulară al României și este un proiect liberal, început de la zero de actualul ministru Mircea Fechet în 2020.
Beneficiile acestui sistem sunt importante. Astfel vor fi scoase din circuit aproximativ 7 miliarde de ambalaje anual, va îmbunătăți ratele de colectare și reciclare ale României și va crea locuri de muncă în economia verde.
Astăzi reciclăm maximum 12% din deșeurile de ambalaje și suntem pe ultimele locuri din Europa. Prin acest proiect, în 2026 putem ajunge la 90% deșeuri de ambalaje reciclate.
Procedura este extrem de simplă:
-Cumpărăm produsele cu ambalaj cu garanție, care vor apărea pe piață în următoarea perioadă. Acestea poartă semnul SGR și au un cod specific de bare.
-Returnăm ambalajele la orice punct de colectare din magazine, manual – direct la vânzător sau automat – la aparatele de preluare. Sunt acceptate ambalajele goale, neturtite, cu eticheta intactă.
-Primim înapoi garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător.

Mai multe stiri