Sursă: Facebook, Dan Motreanu

Comisia Europeană a aprobat o schemă notificată de România în valoare de 126 de milioane de euro pentru a sprijini investițiile în porturile care se confruntă cu o creștere a fluxurilor comerciale

Comisia Europeană a aprobat o schemă notificată de România în valoare de 126 de milioane de euro pentru a sprijini investițiile în porturile care se confruntă cu o creștere a fluxurilor comerciale ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Măsura facilitează fluxurile comerciale înspre și dinspre Ucraina, în concordanță cu obiectivele planului de acțiune al UE pentru culoarele de solidaritate.
Această schemă în valoare de 126 de milioane de euro va permite României să reducă blocajele create de creșterea bruscă a volumului de mărfuri care sosesc în porturile de la Dunăre și Marea Neagră. Ajutorul va sprijini operatorii portuari să prelucreze și să depoziteze mărfurile care își așteaptă rândul, reducând astfel blocajul cauzat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. România a notificat Comisiei planurile sale de a sprijini întreprinderile care își desfășoară activitatea în anumite porturi din România să investească în instalații suplimentare de manipulare sau depozitare pentru prelucrarea mărfurilor care au fost deviate de la rutele lor comerciale normale din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a imposibilității de a folosi rutele directe de export maritim ale Ucrainei. Schema, cu un buget de 126 de milioane de euro (aproximativ 626 de milioane de lei), se va derula până la 31 decembrie 2024.

Anunțul a fost făcut de către Dan Motreanu, europarlamentar PNL, care a mai făcut precizări cu privire la modalitatea în care vor fi acordate granturile:
,,Vor fi acordate granturi de până la zece milioane de euro pentru societățile de logistică din porturile românești situate pe:
– granița estică a UE – Giurgiu, Constanța, Galați;
– canalul Dunăre-Marea Neagră – Poarta Albă, Midia Năvodari;
– canalul Sulina sau porturile „satelit” ale Constanței – Midia și Mangalia.

Operatorii din porturile de la Dunăre și Marea Neagră vor fi sprijiniți să prelucreze și să depoziteze mărfurile, eliminând blocajele și reducând întârzierile provocate de creșterea fluxurilor comerciale,” a mai precizat Dan Motreanu, europarlamentar PNL.

Sursă: Facebook, Dan Motreanu

Mai multe stiri