Iulian Tudorache, primarul comunei Crucea – raport de activitate la un an de mandat

Cu toate că are doar un an de când se află în fruntea comunei Crucea, primarul Iulian Tudorache are un raport de activitate bogat. Multe din proiectele propuse în platforma electorală sunt deja realizate sau se află în curs de implementare, în condițiile în care, situația financiară a primăriei, la momentul preluării mandatului, nu era una deloc bună.

Astfel, primarul Iulian Tudorache își dorea înființarea unui Centru medico-social integrat în Comuna Crucea. Acum, acest obiectiv este în curs de realizare. ,,Va fi funcțional până la 31 decembrie. Vom avea un asistent medical și un asistent social ce vor asigura tratamente medicale la prescripția medicilor în limita competențelor. Totodată sediul centrului va fi în centrul localității, în imediata apropriere a școlii și astfel se va putea deservi cu operativitate și unitatea școlară. Ulterior vom înființa pe lângă sediul central și locații în fiecare sat iar echipa se va deplasa lunar, cel puțin o dată și vom acționa pe zona de prevenire: tensiune, glicemie etc. Asistentul social va ajuta bolnavii cronici, bătrânii în relația cu medicii de familie și farmaciile pentru eliberarea rețetelor și achiziționarea medicamentelor, a precizat primarul Iulian Tudorache.

Un alt proiect aflat în lucru este cel al montării unui sistem video de supraveghere, pe raza comunei. Deja localitatea Crucea beneficiază de peste 20 de camere video funcționale, iar amplasarea altora este în lucru. Anul viitor acest proiect va fi finalizat și va fi implementat la nivelul întregii comune.

,,O mare dorință a noastră este aceea a asigurării unui transport public între localități. Introducem rute de transport pentru Băltagești și Crișan -Șiriu. În ședința de Consiliu Județean de luna trecută, a fost aprobat Regulamentul de transport public la nivelul Județului Constanța și aceste două rute de transport au fost introduse. Pentru traseul Crișan – Șiriu – Horia noi și comuna Horia avem de finalizat asfaltarea tronsonului Horia – Siriu. Ambele localități avem depuse proiecte pe Anghel Saligny,” a subliniat Iulian Tudorache, primarul comunei Crucea.

În curs de implementare este și proiectul de reabilitare a zonei verde adiacente DN 2 A în localitățile Stupina, Gălbiori și Crucea. ,,Am finalizat 4 kilometri de zonă verde adiacentă DN 2 A în localitatea Crucea. Aceasta a necesitat aducerea a  peste 1000 metri cubi de pământ vegetal la cei 8000 de mp de spatiu verde creat , întinderea, tasarea , însămânțarea cu gazon și peste 2000 de fire de trandafiri plantați. Continuăm și cu localitățile Gălbiori și Stupina, în primăvară, funcție de răspunsul pe care îl primim cu privire la proiectele de canalizare ce trebuie să înceapă în cele două localități, a mai adăugat șeful administrației publice locale din comuna Crucea.

Asfaltarea  tuturor drumurilor  interioare din comună Crucea este un alt obiectiv al primarului. Deja administrația locală a realizat documentația și a introdus în Programul National de Investiții Anghel Saligny trei proiectele de asfaltare drumuri interioare precum și tronsoanele de drumuri ce aparțin de comuna Crucea : Șiriu-Horia, Gălbiori-Baltagesti și Băltagești-Capidava. Toate proiectele au toate avizele și se află pe lista de finanțarea.

Se lucrează și la sistemul de canalizare al localității. ,,Chiar săptămâna trecută am avut la discuții firma constructoare cu noul administrator și am convenit să nu începem să spargem străzile pentru racordarea instalației vechi la cea nouă în perioada următoare acum pe timp de iarna, când vom avea  ploi și îngheț-dezghet. Însă, se lucrează la montarea cele două stații de epurare și la racordarea magistralelor,” a mai precizat primarul Iulian Tudorache.

Comuna Crucea va beneficia de sistemul de gaze naturale. ,,Comuna Crucea este lider de parteneriat împreună cu comunele Gradina, Vulturul, Târgușor și Pantelimon. Proiectul este actualizat, în momentul de față am intrat în procedură la Mediu pentru ultimul aviz și urmează finanțarea”, a adăugat șeful administrației locale.

O altă promisiune a  primarului este pe cale să se îndeplinească: ,,Șase terenuri multisport, cate unul în fiecare sat al comunei. L-am realizat pe primul la Crucea la Liceul Tehnologic Crucea. Am realizat și proiectul pentru următorul, cel de la Stupina, care până de Paste anul viitor va fi gata. Și vom continua.

Construim și un stadion la dimensiuni omologate. Am depus proiectul la CNI , am luat toate avizele și după zeci de drumuri la București acest proiect a fost aprobat prin ordin de ministru în data de 14 septembrie. A fost realizată documentația pentru licitație și urmează să fie ridicat pe platforma de către CNI”, a conchis Iulian Tudorache, primarul comunei Crucea.

Comuna Crucea se numără printre puținele localități ruruale în care funcționează un Centru de îngrijire pentru persoane vârstnice. În paralel cu lucrările și proiectele aflate în derulare, grija administrației locale se îndreaptă și către seniorii ce sunt găzduiți aici. Astfel, de curând, au fost achiziționate paturi cu saltele ortopedice. ,,A fost nevoie de aceasta investiție deoarece vechile paturi erau foarte joase și greu de utilizat de către bătrâni, era anevoioasă urcarea și coborârea din pat a bătrânilor iar vechile saltelele erau uzate după cei peste șase ani de utilizare.  A fost montata instalația solară de producere a apei calde și centralele termice pe gaz împreună cu instalația aferentă de alimentare. Suntem la faza de avizare a instalațiilor și de alimentare cu gaz a buteliei. Se va rezolva astfel problema cazanului pe lemne și a personalului specializat, pe perioada iernii.  Să urăm bătrânilor odihnă plăcută pe noile paturi și sănătate tuturor, a mai adăugat primarul localității.

Lista completă a proiectelor depuse de localitatea Crucea prin Programul National de Investiții Anghel Saligny, în platforma investitii.mdlpa.ro:

  1. Modernizare DC 65 Băltăgești – Capidava – 18.054.028.17 lei
  2. Modernizare DC 66 Băltăgești – Gălbiori – 5.061.858.03 lei
  3. Modernizare DC71 de la Șiriu până la hotar cu comuna Horia – 188.7026.56 lei
  4. Modernizare drumuri în localitatea Stupina, comuna Crucea, județul Constanța – 13.872.931.05 lei
  5. Modernizare drumuri în localitatea Șiriu, comuna Crucea, județul Constanța – 7.700.568.45 lei
  6. Modernizare drumuri în localitatea Crișan, comuna Crucea, județul Constanța – 4.000.000 lei

 

Mai multe stiri