În cursul nopții trecute, primii 19 refugiați din Ucraina au fost cazați la Ovidiu

Administrația publică din orașul Ovidiu s-a organizat exemplar și a veni în sprijinul refugiaților din Ucraina. Încă de sâmbătă a fost activat Comandamentul pentru Situații de Urgență. Primarul George Scupra a luat legătura direct și s-a consultat cu primarul din orașul Isaccea, pentru a afla care sunt nevoile și cum pot fi ajutați refugiații. ,,În urma consultărilor cu primarul din orașul Isaccea ( jud. Tulcea), am hotărât să găzduim o parte din refugiații sosiți în România. Primăria Ovidiu poate oferi tot ce înseamnă cazare, asistență medicală, masă, protecție și pază, materiale consumabile, produse de igienă și tot ce vor avea nevoie. Îi rugăm, pe această cale, pe toți cei care doresc și pot contribui cu pături, saltele, haine și alte obiecte de strictă necesitate, să vină la Sala de Sport zilnic, până la ora 22:00”, a declarat primarul orașului Ovidiu, George Scupra.

Lucrurile s-au mișcat extrem de rapid, astfel încât, deja în cursul nopții trecute, în jurul orei 02:00, primii 19 refugiați au fost preluați din punctul vamal Isaccea,  județul  Tulcea și au fost cazați în orașul Ovidiu. Aceștia provin din regiunea Odessa și sunt 9 copii ( 2 cu vârsta de 2 ani, 1 de 3 ani, 1 de 6 ani, 1 de 7 ani, 1 de 9 ani, 1 de 11 ani, 1 de 12 ani și 1 de 13 ani) și 10 adulți cu vârste cuprinse între 22 ani și 53 de ani.

Principala grija a administrației a fost să se asigure că cei care vor locui în Ovidiu sunt sănătosi, motiv pentru care, la instalare, refugiații au fost testați cu teste rapide COVID (toate cu rezultat negativ) și li s-a făcut un control medical general. În urma investigațiilor medicale au fost spitalizate, la o clinică privată de pe raza orașului Ovidiu, 2 persoane cu probleme cardiace, tensiune, dar și alte afecțiuni cauzate de stres și oboseală.

 

Toți cei cazați în Ovidiu, vor primi, pe toată perioada șederii lor aici, 3 mese/zi, medicamente, pază, translator permanent. Cu ajutorul voluntarilor care s-au mobilizat exemplar, s-a reușit achiziționarea de haine groase și încălțăminte pentru toți, astfel încât, ulterior, să-și poată continua drumul spre destinația finală. Cei care au în plan ca să meargă mai departe, sunt ajutați cu achiziționarea de bilete, transport și alimente pentru drum. Deja în cursul zilei de mâine, unii dintre ei vor pleca cu trenul pe ruta Constanța – Budapesta, urmând apoi să ajungă în Belgia, Germania, Norvegia și Liban. ,,Ne bucurăm că cetățenii orașului nostru (persoane fizice, dar și societăți comerciale) s-au mobilizat rapid și reușim împreună să aducem puțină liniște în sufletele acestor oameni, au precizat reprezentanții Primăriei Ovidiu.

 

Mai multe stiri