Prima pădure urbană din Constanța și din România prinde contur prin proiectul „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”

🌳În acest weekend, reprezentanți ai instituțiilor publice, cetățeni și voluntari au luat parte la realizarea unui proiect de anvergură care va înverzi Constanța. Obiectivul principal este de a transforma în parc terenul viran în zona Inel II – Marvimex, mai precis o suprafață de 2.000 m2.

🌳S-au plantat aproximativ 3.000 de arbori și arbuști, dintr-un mixt de 14 specii. Spațiul este prevăzut cu alei si două zone de relaxare. Pădurea are la bază metoda Miyawaki, recunoscută în 2006 cu Premiul Blue Planet, echivalentul unui Premiu Nobel pentru ecologie.

✅Prima pădure urbană din Constanța va aduce numeroase beneficii pentru locuitori: îmbunătățirea calității aerului, atenuarea efectului de insulă de căldură urbană, creșterea biodiversității, reducerea poluării fonice, îmbunătățirea sănătății fizice și reducerea stresului.

Unicitatea proiectului constă în faptul că inițiativa va continua dincolo de evenimentul propriu-zis de plantare, vizând implicarea directă a comunității în îngrijirea micro-pădurii și în dezvoltarea armonioasă a acestui spațiu, pe termen mediu și lung, astfel încât să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor.

Primarul Vergil Chițac, prefectul Silviu Coșa, viceprimarul Ionuț Rusu, senatorul Septimiu Bourceanu și deputatul Marian Crușoveanu, împreuna cu foarte mulți voluntari Act for Tomorrow au participat la acțiunea de plantat copaci.
🟡 Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a participat la acțiune și se declară mândru că astfel de premiere naționale au loc la Constanța: „Prin plantarea primei păduri urbane din orașul nostru, am făcut primii pași pentru un oraș mai verde, în care natura devine un element cheie în viața locuitorilor. Mă bucur că am luat parte la acest proiect deosebit și că am plantat alături de locuitorii cartierului. Vom continua eforturile pentru a multiplica astfel de inițiative în cât mai multe locații din Constanța, pentru ca astfel să creștem suprafețele de spațiu verde la nivelul municipiului și să dezvoltăm un oraș sustenabil”.

🔵,,Se ia un teren viran, la care adăugăm câteva mii de arbuști, două-trei utilaje și zeci de voluntari harnici. Apoi, se amestecă totul cu interes și responsabilitate, cu mult suflet, după care se scurge bine de nepăsare și se udă la rădăcină. Rezultatul va fi o pădure urbană, chiar în mijlocul Constanței. Felicitări tuturor celor care au contribuit la acest început! Sunt semne ca rețeta este una de succes,” a declarat prefectul Silviu Iulian Coșa.

Toți constănțenii care doresc să se implice în acest program, se pot alătura în grupul Natura Urbana – Oxigen pentru Constanta (https://www.facebook.com/groups/oxigenpentruconstanta/)

Mai multe stiri