Proiectul „Policlinică Municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou“ avansează

În această perioadă, municipalitatea achiziționează serviciul de elaborare a documentației tehnico-economice pentru analiza de risc.
Potrivit caietului de sarcini, obiectivul general al achiziției îl reprezintă asigurarea unei analize de risc privind coexistența LEA 110 kV DC Constanța Nord – Tomis Nord, linie electrică aeriană aflată în exploatarea operatorului de rețea E-Distribuție Dobrogea, cu obiectivul „Policlinica Municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou“. Analiza va determina riscul de expunere la accidente potențiale (explozii, incendii, intoxicație cu fum etc.), respectiv la poluare (sonoră, vizuală) a persoanelor. În baza analizei de risc, va fi obținut avizul de amplasament (favorabil condiționat/necondiționat) de la operatorul de rețea E-Distribuție Dobrogea.
Valoarea estimată a achiziției este de 30.000 de lei fără TVA, adică 35.700 lei cu TVA (7.181 de euro). Durata contractului este de o lună de la data înscrisă în ordinul de începere iar durata pentru avizarea documentației și recepția serviciului este de două luni.
Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat de primarul Vergil Chitac, la începutul acestui an. Obiectivul va fi realizat cu finanțare prin PNRR. Valoarea investiției este de 103.214.244,06 euro, din care finanțarea nerambursabilă, prin intermediul PNRR, este de 98.053.531,86 euro. Termenul pentru finalizarea construcțiilor și a dotărilor este iunie 2026.
Noul spital va fi amplasat pe bulevardul Aurel Vlaicu, în zona Dacia Service, pe un teren în suprafață de 19.660 de metri pătrați. Investiția presupune construirea unei clădiri cu regimul de înălțime D+P+3E, cu o suprafață construită de 2.991 de metri pătrați și o suprafață desfășurată de 12.202 metri pătrați.
Noul spital va avea câte două funcționalități pentru fiecare specialitate medicală, respectiv, ambulatoriu cu paturi de zi – 40 de paturi, şi spitalizare continuă, inclusiv ATI – 64 de paturi.
„Specialitatea Cardiologie va completa serviciile medicale existente, acestea neacoperind la acest moment cerințele şi necesarul populației. Pentru Oncologie nu există la acest moment servicii medicale, acestea fiind satisfăcute în alte localități, în special în Bucureşti. Noul spital va beneficia de cele mai noi şi înalte tehnologii în ambele faze de realizare, cea constructivă şi cea echipamentelor şi aparaturii, precum şi un nivel de digitalizare şi sustenabilitate inexistent în regiune”, a precizat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Mai multe stiri