Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement care se refereau la neîndeplinirea unor obligații prevăzute în directivele cu privire la combaterea terorismului și la mandatul european de arestare, a anunțat Alina Ghorghiu, Ministrul Justiției.

,,Acesta este rezultatul eforturilor depuse de Executiv și Legislativ finalizate cu adoptarea de către Parlament a legilor 306/2022 și 68/2023.

În cazul procedurii de infringement care are ca obiect transpunerea incorecta a unor prevederi privind mandatul european de arestare si procedurile de predare între statele membre, masurile naționale de conformare au intrat în totalitate în sarcina Ministerului Justiției.
Există alte doua acțiuni de infringement pentru care sunt necesare măsuri legislative din sfera de competenta a Ministerului Justiției.
Prima se referă la decizia cadru privind rasismul și xenofobia. La 28 iunie 2023, a fost pus în dezbatere publica proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal. În toamna, acest proiect trebuie sa între în Parlament, asumat de Guvern!

O alta cauză se referă la dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și procedurilor privind mandatul european de arestare. Vom prezenta în curând soluțiile propuse de specialiști pentru a soluționa și această problemă.

Ministerul Justiției își îndeplinește rolul în ceea ce privește pregatirea masurilor necesare pentru modernizarea legislației și îndeplinirea obligațiilor României ca stat membru UE,” a declarat Ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Mai multe stiri