Sursă: Facebook Primăria Constanța

Primăria Constanța anunță că este interzisă amestecarea deșeurilor reciclabile cu cele reziduale

Municipalitatea atrage atenția că este interzisă amestecarea deșeurilor reciclabile cu cele reziduale! ,,Polaris M Holding nu va mai colecta recipientele în care deșeurile reziduale sunt amestecate cu cele reciclabile! Se vor aplica sancțiuni de 40.000 de lei pentru gestionarea incorectă a deșeurilor! Atenție! Începând cu data de 11 septembrie 2023, conform art. 16, alin. 2 din OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, angajații Polaris M Holding SRL vor verifica pe raza municipiului conținutul recipientelor pentru deșeuri reciclabile și reziduale și, dacă se constată că acestea conțin deșeuri amestecate, vor refuza colectarea. Colectarea separată este o obligație legală prevăzută de normele europene și de legile românești și presupune ca deșeurile să fie depozitate în recipiente diferite în funcție de categoria acestora. Toți cetățenii, în calitatea lor de utilizatori ai serviciului de salubrizare, au obligatia conform art.24 alin. 6 din Legea 101/2006 de a asigura colectarea separată a deșeurilor pe care le-au generat.
De asemenea, conform art.30, alin 4. din OUG 92/2021, persoanele fizice au obligaţia să depună deşeurile provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deşeurilor municipale.
Din aceste motive, este INTERZISĂ amestecarea deșeurilor reciclabile cu cele reziduale de către populația care locuiește în zona de case și blocuri! Acestea trebuie să fie depozitate separat.
Echipele Polaris vor utiliza un sistem de etichetare a recipientelor. Dacă se constată nerespectarea regulilor de colectare separată, angajații Polaris vor refuza colectarea și vor lipi pe recipiente o etichetă autocolantă de culoare roșie sau gri, în care se menționează motivul pentru care recipientul nu a fost colectat.
Astfel, pe recipientele destinate deșeurilor reziduale se va lipi o etichetă de culoare gri, iar pe recipientele destinate deșeurilor reciclabile se va lipi o etichetă de culoare roșie dacă se constată că recipientele conțin și alte deșeuri decât cele pentru care sunt dedicate.
Vă reamintim că în zona de case, pubela galbenă este destinata numai pentru depozitarea deșeurilor reciclabile (ambalaje de hârtie și carton, plastic, metal, aluminiu), iar în zona de blocuri există o infrastructură de containere compusă din recipiente galbene, clopote verzi, galbene și albastre, precum și platforme modulare, pe care populația din această zonă o poate utiliza pentru a depune deșeurile reciclabile.
Există un număr redus de platforme de depozitare unde nu a fost posibilă, din motive de spațiu, amplasarea containerelor galbene pentru deșeuri reciclabile.
În prezent, Polaris împreună cu Primăria Constanța încearca să găsească soluții de amplasare a acestor containere. În aceste puncte de colectare, măsurile de verificare a conținutului recipienților vor fi temporar suspendate, urmând ca ulterior amplasării containerelor pentru deșeuri reciclabile, să se verifice dacă deșeurile au fost depozitate corespunzător și în cazul acestor platforme. Persoanele care nu respectă regulile de colectare separată vor fi sancționate contravențional de către autoritățile publice. Sancțiunile pot ajunge și la 40.000 lei.
Menționăm că, într-o primă etapă, polițiștii locali vor aplica avertismente și/sau procese verbale de conformare.
Vă rugăm să respectați reglementările în vigoare pentru a evita sancțiunile usturătoare pe care le-ați putea primi,” au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

Sursă: Facebook Primăria Constanța

Mai multe stiri