Sursă: Facebook, Primăria Constanța

Constănțenii sunt invitați să planteze o nouă pădure urbană în oraș

Sâmbăta, 16 martie, Asociația Act for Tomorrow și Primăria Constanța invită constănțenii la acțiunea de plantare a unei noi mini-păduri urbane în Municipiul Constanța, în zona Bd. Aurel Vlaicu.
Astfel, pe 16 martie, voluntarii vor da viață unui nou spațiu verde de 7.500 mp, cu peste 15 specii de arbori și arbuști, care va reprezenta o oază de biodiversitate și un loc de relaxare, recreere și socializare. Înscrierile se pot face accesând acest formular: https://forms.gle/pArVwc316SoiLcPJ6. Organizatorii vor asigura toată logistica necesară desfășurării evenimentului, inclusiv echipamentele de plantare și masa voluntarilor.
Crearea mini-pădurii urbane presupune plantarea unei varietăți de arbori și arbuști pe o porțiune restrânsă, fiind lăsați să crească natural, fără intervenții majore. Această abordare accelerează creșterea puieților plantați, reducând timpul necesar ca arborii să ajungă la maturitate, și permite dezvoltarea unei păduri cu o vastă biodiversitate, capabilă să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale. Pădurile urbane sunt, totodată, o soluție ideală de infrastructură verde pentru zonele cu spații verzi limitate.
Beneficiile unei păduri urbane includ îmbunătățirea calității aerului, reducerea temperaturilor, absorbția zgomotului, creșterea biodiversității și promovarea conservării apei și a solului. Mai mult, studiile au arătat că accesul la astfel de spații verzi are un impact pozitiv asupra sănătății locuitorilor din mediul urban, prin stimularea activităților fizice în aer liber și reducerea stresului, contribuind totodată la stimularea coeziunii sociale în comunități.
Acțiunea de plantare de pe 16 martie face parte din programul strategic „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, dezvoltat de Act for Tomorrow, Primăria Constanța, Inspectoratul Școlar Județean și Palatul Copiilor Constanța, care are ca obiectiv creșterea numărului de arbori și arbuști în zone cheie ale orașului. Plantarea mini-pădurii urbane este susținută prin programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV.

Sursă: Facebook, Primăria Constanța

Mai multe stiri