Sursă: Facebook, Primăria Constanța

A început revitalizarea spațiului verde din curtea Palatului Copiilor Constanța

Sâmbătă, 09 martie, peste 100 voluntari constănțeni, adulți și copii, s-au implicat pentru revitalizarea spațiului verde din curtea Palatului Copiilor Constanța.
Acest eveniment face parte din programul strategic „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța”, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow, Primăria Constanța, Inspectoratul Școlar Județean și Palatul Copiilor Constanța și este susținut de OMV Petrom, prin programul „România plantează pentru mâine”.
Voluntarii prezenți au contribuit la înfrumusețarea și regenerarea spațiului verde din curtea Palatului Copiilor, prin tăierea vegetației spontane și a lăstărișului, greblarea frunzelor, înlăturarea materialului vegetal strâns din zona aleea Europa și a statuilor și tocarea acestuia ș.a. În urma acestei acțiuni, spațiile care până acum nu puteau fi folosite pentru că erau invadate de buruieni și lăstari crescuți necontrolat, acum vor putea deservi pentru activități în aer liber.
Prin acest demers, Asociația Act for Tomorrow, alături de autoritățile locale și partenerii din mediul privat – OMV Petrom și Autonom România, și-a propus să apropie comunitatea locală de un spațiu valoros pentru Constanța, prin activități care să creeze sau să întărească legătura dintre oameni și acest colț de natură plin de potențial, dezvăluind beneficiile pe care un spațiu verde, dublat de latura educativă, le poate aduce dezvoltării oamenilor și comunității.
Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni de regenerare a spațiilor verzi din Municipiul Constanța, care vor contribui la construirea unui oraș mai verde și mai curat. În cadrul programului, vor mai urma și alte activități de plantare, horticultură, grădinărit și îngrijire a serelor, prin care, alături de comunitatea locală și în special de copii și tineri, va fi dată o nouă înfățișare Palatului Copiilor din Constanța.
Viziunea pe termen scurt și mediu pentru acest spațiu presupune: transformarea a 3.500 mp din interiorul pistei de karting într-o pajiște urbană, crearea unei biblioteci în aer liber, amenajarea a două zone destinate relaxării și picnicurilor, precum și realizarea a trei pepiniere didactice și a unor sere educative cu pomi, arbori, arbuști, legume și flori. Scopul este acela de a crea un spațiu comunitar verde și curat, un loc de relaxare, recreere și învățare, pentru copii și adulți deopotrivă.
De asemenea, organizatorii își propun să susțină ateliere de educație ecologică, proiecții de filme educative și alte activități de voluntariat în și pentru natură. În 2024, la Palatul Copiilor, Asociația Act for Tomorrow va realiza activități educative specifice programului „Săptămâna Verde”, pentru un număr de 1.000 de elevi constănțeni, urmate de Eco-Tabere de Vară pentru cel puțin 200 de elevi.
În primăvara anului trecut, peste 1.000 elevi au participat la programul Săptămâna Verde de la Palatul Copiilor în cadrul programului de regenerare urbană. De asemenea, cu ocazia Zilelor Constanței, a fost readus la viață amfiteatrul de vară de la Palatul Copiilor, în cadrul unei acțiuni ample de curățenie, dar și vechile bazine, prin plantarea a 700 de stejari.
„Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” vine ca un răspuns la nevoia reconectării cetățenilor din mediul urban la natură și conștientizării asupra beneficiilor pe care spațiile verzi din orașe le au asupra bunăstării fizice și emoționale a populației. Programul de regenerare urbană reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții și în crearea unui oraș mai verde, dar și o oportunitate pentru membrii comunității constănțene de a se implica activ în protejarea și îmbunătățirea mediului în care trăiesc, au subliniat reprezentanții Primăriei Constanța.

Sursă: Facebook, Primăria Constanța

Mai multe stiri