Sursă: Facebook, Primăria Constanța

Primarul Vergil Chițac a semnat contractul pentru proiectarea și execuția noului CET: ,, Sub nicio formă nu aș fi permis ca acest CET să rămână doar în posterele electorale”

,,Proiectul de reabilitare și modernizare a rețelei de transport și distribuție a agentului termic trece la nivelul următor, și asta pentru că, zilele acestea, am semnat contractul pentru proiectarea și execuția noului CET!
Sistemul de termoficare din Constanța se afla în pragul colapsului. A fost ignorat mult prea mulți ani. Acesta a fost motivul pentru care am prioritizat investițiile la rețeaua termică, reușind, în numai trei ani și jumătate, să reabilităm peste 60% din rețeaua de conducte.
Construirea noii centrale termo-electrice pe gaze este un proiect la care lucrăm de multă vreme. Contractul de finanțare a fost semnat în decembrie 2022, iar în luna iunie 2023, prin Hotărâre de Guvern, CET-ul a trecut oficial din administrarea statului român prin Ministerul Energiei, în domeniul public al municipiului Constanța și așa am putut continua investițiile cu bani europeni. Mi-am propus să reabilitez toată instalația de termie a orașului și se văd deja primele rezultate prin reducerea pierderilor și ieftinirea gigacaloriei cu 100 lei pentru populație.
Sunt conștient că există un oarecare scepticism față de sistemul centralizat de încălzire și apă caldă care, din cauza lipsei investițiilor, a ajuns să ofere servicii proaste și scumpe. Noua Centrala Termo-electrică și schimbarea rețelei termice a orașului cu țevi preizolate înseamnă doar avantaje pentru constănțeni. Avariile, implicit sistările de apă caldă și căldură, s-au împuținat, iar nouă Centrală Termo-electrică va furniza apă caldă 24 de ore din 24, fără opriri pentru revizii, așa cum se întâmplă acum.
Alte avantaje pe care nu trebuie să le pierdem din vedere sunt:
– reducerea consumului de combustibil, a costurilor și a cheltuielilor de operare
– sporirea confortului termic și creșterea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire
– reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară și, automat, reducerea poluării.
Noua centrală va funcționa pe gaz, în regim de cogenerare, cu o capacitate instalată de 97 MW. Pe viitor, există și posibilitatea ca centrala să folosească inclusiv hidrogen verde în amestec, pentru a alimenta noul CET.
Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2025.
Îmi doresc să fiu un om al acțiunii, de aceea mă concentrez pe a obține rezultate concrete, iar timpul și energia mea vor fi întodeauna valorificate în a face tot posibilul pentru a pune în practică viziunea mea pentru un viitor mai bun. Sub nicio formă nu aș fi permis ca acest CET să rămână doar în posterele electorale. Nu aceasta este abordarea mea în acest mandat și vă asigur că voi face tot posibilul să finalizez tot ce am început,” a transmis Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Sursă: Facebook, Primăria Constanța

Mai multe stiri